Lang leve de (goede) motorclubs - Motorrijders.nl (2024)

Hoewel Nederland meer dan 100 motor(toer)clubs telt, hoor je daar in het nieuws nagenoeg nooit iets over. Daar gaat het enkel over criminele clubs waarvan de leden toevallig ook wel eens motorrijden. Dus, namens mij: driewerf ho*ra voor al die clubs die motorrijden wel in een positief licht willen zetten en het leuker proberen te maken!

Nederland telt meer dan honderd motorclubs en motortoerclubs. Daarnaast zijn er ook nog minstens evenzoveel clubs, verenigingen en stichtingen waarbinnen zich liefhebbers van specifieke motormerken verzameld hebben. Van de Aprilia Riders Association tot de Royal Enfield Club Nederland, en van de BMW Club Oirschot tot de Suzuki Savage Club. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er wel. Op Startpagina (ja dat bestaat echt nog) heeft een motorfanaat geprobeerd een overzicht te maken van alle clubs in Nederland. Een handige plek dus om te zien waar jij je eventueel bij zou kunnen aansluiten. Want motorrijden is bepaald niet iets wat je per se alleen hoeft te doen. Het is niet voor niets dat je vaak grote groepen motorrijders ziet rijden: het is gewoon leuk om gezamenlijk op pad te gaan. En zat motorclubs die daar dus van alles voor op poten zetten.

In het nieuws hoor je daar echter zelden over. Daar gaat het vaak over criminele clubs waarvan de leden toevallig ook nog soms eens motorrijden, om het zo maar even te zeggen. Maar de motorclubs waar de meeste enthousiaste motorrijders lid van zijn, hebben een heel andere functie: ze zijn gezellig, leerzaam en nuttig.

Zo is er natuurlijk veel kennis en expertise aanwezig binnen motorclubs. Ze zijn een schatkist vol ervaring en wijsheid van doorgewinterde motorrijders. Er wordt veel geleerd, technische vaardigheden worden aangescherpt en waardevolle tips en trucs worden gedeeld om het beste uit je motor te halen. Van onderhoudstips tot de mooiste routes; de kennis die je binnen een club vergaart brengt je rijbeleving naar een hoger niveau.

Bovendien bieden motorclubs dus een breed scala aan activiteiten en evenementen. Van groepsritten en toertochten tot barbecues en feesten: er is altijd wel iets te beleven. Deze evenementen geven je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, vriendschappen te sluiten en verhalen te delen.

Je hoeft natuurlijk niet per se meteen bij een motorclub te gaan, er zijn ook allerlei nóg laagdrempeligere plekken om eens een keer ergens informatie op te halen, mee te rijden of motoren te kijken. Motor-forum.nl is natuurlijk een hele bekende site, maar ook op de site van de KNMV vind je bijvoorbeeld toertochten waar jij je bij kan aansluiten. Op motormaatje.nl kun je – precies wat de naam doet vermoeden – een motormaatje vinden. Helaas kan dat tegenwoordig wel enkel tegen betaling, maar daar zijn ook andere – gratis – alternatieven voor. Kortom: eindeloos veel opties. Maar laten we wel wezen: het leukste is natuurlijk om je bij een club aan te sluiten.

Dan krijg je tenminste de burgemeester ook nog eens op bezoek zoals MC de Kraats in Ede overkwam. Onlangs werd door die club namelijk het vijftigjarig bestaan gevierd. En zo’n burgemeester kan je dan meteen – op de man – af aanspreken op (bijvoorbeeld) gevaarlijke verkeerssituaties voor motoren in de gemeente. Maar ook op andere zaken waar je als motorrijder last van hebt of waarmee je bijvoorbeeld bij kunt dragen aan de lokale gemeenschap. Een toerrit voor mensen met een beperking bijvoorbeeld, of het begeleiden van een wielerrace of hardloopwedstrijd. Want ook daar zijn motorclubs vaak mee gemoeid. Je hoeft daarvoor natuurlijk niet te wachten tot je club daadwerkelijk vijftig jaar bestaat, dat kan ook meteen al. Voorlopig drinken we nu eerst maar even een biertje op de Kraats, op naar de volgende vijftig jaar! En proost op de volgende vijftig nieuwe, goede motorclubs!

Reacties

geef een reactie

 1. Ik kreeg best een naar gevoel van het begin van dit artikel. Alsof alleen toerclubs en merkenclubs bestaan uit nette mensen. Weet je… het is goed zo. Blijf lekker in je cocon zitten en blijf oordelen over anderen.
  Padvinders denken ook altijd dat ze de beste van de klas zijn.

  Beantwoorden

 2. Ook onze MC Hoogeveen is al ruimschoots de 50 jaar gepasseerd en rijden nog steeds met veel plezier samen met de andere laden toertochten. Als oprichter en (ere)lid van deze club kan ik het artikel alleen maar onderschrijven. Meer dan 50 jaar actief zijn in het motorwereldje is niet iedereen gegeven en geniet er elke week nog van.

  Beantwoorden

 3. Het is hier al hetzelfde als in de states en Australië waar de overheid de 1% clubs vermelden mg . Ik durf te wedden dat er in iedere club criminele zitten net als in de maatschappij zie de regering. 1% hebben net als ieder andere clubs feesten barbecue en runs over heel de wereld. Sterker nog alle andere clubs hebben van de oudste clubs geleerd. Wat ik hier aan op merk is dat de andere clubs nogal hypocriet zijn, maar ja dat is Nederland voor je. Ik ben geen biker maar heb er wel respect voor iets wat ver te vinden is bij de zogenaamde goede clubs.

  1. Gelijk heb je

   Beantwoorden

  2. Zo is het… de goede clubs.. alsof je collega motorrijders ineens naar je wijzen dat je een foute rijder bent omdat je niet bij hun club bent aangesloten.
   Wij en zij… polariseren is het nieuwe normaal in NL

   Beantwoorden

 4. Als erelid en (mede-)oprichter van MC De Kraats kan ik dit artikel alleen maar onderschrijven. Binnen een motorclub leer je heel veel van elkaar. Het voorkomt dat je zelf door schade en schande wijs wordt! Het is een welkome extra dimensie aan het motorrijden. Door een clublidmaatschap blijf je ook veel langer – en vaker – motor rijden. Als je in je eentje wil gaan motorrijden en het weer is wat slechter dan verwacht, is de verleiding groot om thuis te blijven. Heb je met wat clubleden afgesproken en staan die voor de deur, dan pak je snel je motor en rijd je mee. En bedenk: gedeelde vreugd is dubbele vreugd! En is het inderdaad slecht weer: gedeelde smart is halve smart!
  Dus: rijd je motor? Het wordt nóg leuker als je je aansluit bij een motorclub! Bij motorclub De Kraats in Ede bijvoorbeeld. We bestaan al meer dan 50 jaar en hebben ook al 50 jaar een prachtige eigen en gezellig clubhuis!
  We zien jullie graag!
  JaapvanSteenbergen@mcdekraats.nl

  Beantwoorden

 5. Ik ben sinds 1976 lid van MC Keizer Karel, die is opgericht in 1955. Het is een toerclub gericht op Gelderland, Noord-Limburg en Oost-Brabant. Regelmatig ritten, weekenden en andere dingen. Zonder club zou ik waarschijnlijk minder of niet meer rijden. Het gaat om de gezelligheid en saamhorigheid. In je eentje rijden vind ik niet leuk. En binnen onze club is er ook sociale controle: gedrag, geluid.

  Beantwoorden

 6. geachte redactie.

  ik ben zelf meer dan 20 jaar lid van de oudste motorclub van nederland. nl de HDCN. onder verdeeld in regios.
  top club ,club blad en veel fanatieke leden die van alles organiseren.
  have fun , stay safe
  Gert-Jan.

  Beantwoorden

 7. Criminelen die af en toe met de motor rijden? Van kortzichtigheid gesproken!

  Beantwoorden

  1. Precies!

   Beantwoorden

  2. Dat dus !!!

   Beantwoorden

  3. Wat een onzin…kom eens langs en kijk zelf ff voor je deze onzin verspreid die je ergens gelezen of gehoord heb.

   Beantwoorden

 8. Ik ben lid van de VFROC Nederland, een Honda VFR club die al sinds 1995 bestaat. Meerdere activiteiten per jaar waaronder veel clubritten en een buitenlandweekend, stonden tot nu toe jaarlijks op de motorbeurs enz enz. Een leuke, gezellige club met een website en een actief forum voor alle vragen en meer. http://www.vfroc.nl

  Beantwoorden

 9. Ik ben lid van de MC Flardinga uit Vlaardingen en ook deze club bestaat 50 jaar, dat we in september uitgebreid gaan vieren met leden en oud-leden. Wij rijden twee keer per week op zondag en een keer per jaar wordt er een clubweekeinde ergens in het buitenland gehouden.

  Beantwoorden

 10. Zo hebben we ook een motorclub in Ter Heijde a/z Westland de Coastriders en die bestaat dit jaar 25 jaar.
  We rijden zo’n 20 ritten per jaar en er worden verschillende vakanties georganiseerd. Wil je een keer meerijden kijk op coastriders.nl

  Beantwoorden

 11. De XT&SR500 Club Nederland viert dit jaar haar 30e verjaardag. Deze club van liefhebbers en eigenaren van deze luchtgekoelde ééncilinders (kickstarten verplicht) heeft 390 leden en is springlevend! Jaarlijks worden er ritten georganiseerd, zowel road als offroad, veelal in combinatie met een kampeerwerkend, is er een sleuteldag en via onze Facebookpagina wordt informatie uitgewisseld.

  Beantwoorden

  1. xt en aantrappen, heb een nieuwe gekocht nog in het krat. 1′ keer aan trappen, Ben je al doodop slaat hij terug, lag bijna aan de andere kant. Veel plezier mee gehad. na jaren trekt z’n dikke 1cil nog, dus toen de SZR660 uitkwam ee nieuwe oranje gekocht

   Beantwoorden

 12. Hear hear…..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Lang leve de (goede) motorclubs - Motorrijders.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5297

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.